Tek Sağlık, Tek Dünya!
Dünya, bulaşıcı hastalıkların neden olduğu benzeri görülmemiş bir sağlık kriziyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlanan verilere göre, insanlarda kaydedilen tüm bulaşıcı hastalıkların %60'ının hayvan kaynaklı (zoonotik) ve yeni ortaya çıkanların %75'inin zoonotik olduğu tahmin edilmektedir.
Kuş gribi, kuduz veya bruselloz, insan popülasyonunu etkileyen zoonotik hastalıkların en bilinen örnekleri olarak öne çıkmakta ve halk sağlığı için çok yüksek risk oluşturmaya devam etmektedir. Esasen insandan insana bulaşan diğer hastalıklar hayvanlarda rezervuar tutar ve ciddi sağlık krizlerine neden olabilir. Örnekler arasında Ebola virüsü ve 2003 yılında tespit edilen Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS), 2012 yılında tespit edilen Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve yeni koronavirüsün (SARS-CoV-2) neden olduğu mevcut Covid-19 salgını sayılabilir. Covid-19'un giriş mekanizması henüz tanımlanmamış olsa da, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), patojenin farklı türler arasında bulaşmasına izin veren "bir noktada" bir etkileşimin gerçekleştiğini belirtiyor.
Bu anlamda, patojenlerin vahşi hayvanlardan insanlara geçişi ile biyolojik çeşitliliğin kaybı, insan popülasyonunun katlanarak artması, vahşi hayvan ticareti, istilacı türlerin ortaya çıkması, yoğun nüfus yoğunluğu gibi çevresel faktörler arasında doğrudan bir ilişki vardır. Tarımsal uygulamalar veya ormansızlaşma. Bu süreçler hala bilinmemekle birlikte, doğal yaşam alanlarının bozulmasının birçok tür için doğrudan bir tehdit oluşturduğuna şüphe yoktur, ancak bu değişikliklerin canlıların iletimini ve duyarlılığını nasıl etkilediği henüz net değildir.
1990'ların sonlarında Malezya ve Singapur'daki evcil domuzlarda zoonotik bir bulaşıcı hastalık olan Nipah virüsü ortaya çıktı. Doğal rezervuarı, “uçan tilki” olarak da bilinen meyve yarasaları. Bölgedeki devasa ormansızlaşma programları, domuz çiftliklerinin konumu ve bu çiftliklerin yakınındaki meyve bahçeleri mükemmel bir fırtına yarattı. Tropikal orman yarasaları, ormansızlaşma nedeniyle yaşam alanlarını değiştirdi ve çiftliklerin yanındaki meyve ağaçlarına yaklaşarak evcil domuzları bulaşıcı idrar ve dışkılarına maruz bıraktı. Buna karşılık, insanlara bulaşma, enfekte domuzların salgılarıyla doğrudan temastan kaynaklandı.
2016 yılında, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Ortaya Çıkan Çevre Sorunlarına İlişkin Sınırlar Raporunu yayınladı. Son yirmi yılda zoonotik hastalıkların 100 milyar dolardan fazla doğrudan maliyete neden olduğunu ve bu salgınlar insan salgınlarına dönüşseydi kayıpların birkaç trilyon olacağını yansıtıyordu. Doğal kaynaklar ve biyoçeşitlilik üzerindeki kümülatif etkiler olarak kabul edilen önlemler ve sosyo-çevresel analizler, kalkınma projelerinde uygulansaydı ve yalnızca her bir projenin etkileri ayrı ayrı olsaydı, bu etkiler daha az olurdu.
Covid-19 durumunda, hükumetler acilen harekete geçerek virüsün yayılmasını önlemek için sınırlama önlemleri aldı. Tedbirlerin aciliyeti, onları gıda güvenliğini ve toplulukların kendine has özelliklerini sağlayacak şekilde çevreye saygı göstermekten muaf tutmaz. Çevresel ve sosyal mevzuat ve koruma politikaları, bu zor zamanlarda çevrenin ve toplumun korunmasının nasıl sağlanacağı konusunda hükümetlere rehberlik edebilir.
Bu nedenle kaynağında önleme, kontrol ve gözetim, halk sağlığını korumak ve patojenlerin yeni bölgelere yerleşmesini ve yeni yollarla gelişmesini önlemek için en ekonomik ve etkili çözümlerdir. Bu hastalıkların risklerini azaltmanın ilk adımı onları anlamaktır. Bu, sağlık sorunuyla ilgili tüm disiplinlerde ve sektörlerde ilgili verilerin toplanmasını ve uzman bilgilerinin paylaşılmasını gerektirir.
Tek Sağlık
Halihazırda, 2000 yılında tanıtılan ve bir paradigma değişikliğini ima eden ve insan sağlığı ile hayvan sağlığının birbirine bağlı ve ekosistemleriyle bağlantılı olduğunu belirleyen bir kavram olan “Tek Sağlık” çerçevesinde oluşturulmuş küresel bir strateji bulunmaktadır.
Bu kavram, hayvanların, insanların ve çevrenin nasıl etkileşime girdiğini ve bu etkileşimlerin bulaşıcı hastalıkların görünümünü nasıl etkilediğini anlamaya yardımcı olan sektörler arası ve çok disiplinli bir yaklaşıma sahiptir. 'Tek Sağlık', dünyanın önde gelen hükümet ve hükümet dışı sağlık ve kalkınma kuruluşları tarafından ana hastalık kontrol ve önleme stratejilerinden biri olarak kabul edilmiştir.
Nereden Başlayabiliriz?
Teknolojik gelişmeler, çevresel ve sosyal risklerin değerlendirilmesi ve azaltılması için önemli bilgiler sağlayan büyük miktarda veri ile ilişkilidir. Risklerin analizi, mevcut bilgiler, değerlendirmenin gerekli olduğu hız ve değerlendirilecek soruların karmaşıklığı gibi faktörlere bağlıdır. Bu verilerin analiz edilmesi, bir durumdaki insan davranışına ve dolayısıyla bulaşıcı ajanların davranışına ışık tutabilir: en yaygın bulaşma yolları, çoğalma hızı, en savunmasız nüfus veya bulaşmaya kapı açan kültürel alışkanlıklar. Ek olarak, çevresel ve sosyal güvenlik önlemlerinin uygulanması, hasarın kalıcı olmasını önlemek ve ekosistem, insan ve hayvan sağlığının korunmasını sağlamak için başka bir koruma katmanı ekler.
Sosyal ağlar gibi gerçek zamanlı veri kaynaklarının, tarihsel veriler veya uydu izleme gibi diğer çevresel ve sosyal bilgi kaynaklarıyla birleştirilmesi, uyarıların nerede etkinleştirileceğini ve duruma göre duruma öncelik verilmesine yardımcı olan bulaşıcı hastalık risklerinin dinamik haritalarını sağlayabilir. Bilim adamlarının bu faktörler arasındaki olası ilişkiyi daha fazla araştırmak için araçları var. Bu araştırma, dünya çapında vahşi yaşamı, vahşi yaşamı ve insanları etkileyebilecek salgınları tahmin etmeye ve önlemeye yardımcı olmak için zorunlu olacaktır.
Ne yazık ki, birçok bulaşıcı hastalığın küresel dağılımına ilişkin bilgimiz son derece yetersizdir. Bu coğrafi bilgisizlik, çeşitli klinik, epidemiyolojik ve halk sağlığı araştırmalarını engellemektedir. Mekânsal epidemiyolojide çalışmak uzun zamandır gerekli olmasına rağmen, bu ihtiyaç, geçerli Covid-19 bağlamında vurgulanmaktadır.