Arıların Dansı

 

Arılar doğadaki en önemli canlılardır. İletişim kurabilmek için haberleşme yolları geliştirmeleri ve aralarındaki iş bölümü ile tüm canlılara örnek olabilecek davranışlar sergilemeye devam etmektedirler. 

 

Bu canlıların yön duygularının çok gelişmiş olması da onları özel kılar. Arılar bir milyon nörona sahiptir. Adeta yeryüzünde kendilerine has bir harita geliştirmiş, bıraktıkları birtakım izlerle de yollarını çizmeye devam etmektedirler. 

 

Arılar yaşamlarını sürdürürken bir kovan içinde toplu halde bulunurlar. Soylarının devamlılığı için bu oldukça önemli bir olaydır. Bir kovanın içinde işçi arılar, ana arı (kraliçe arı) ve erkek arılar yaşamaktadır. Bal arılarının ortalama ömürleri 1,5 aydır. Erkek arılar 6 ay, kraliçe arı ise türüne göre 2 ile 7 yıl yaşar. Erkek arılar sadece çiftleşme için yaşarlar. Kraliçe arıyla çiftleşerek kovan hayatının devamlılığını sağlarlar. Ayrıca kovan içinde besin tükenmişse, yemek bulmaları için işçi arılar dışarı çıkarlar. 

 

Bir işçi arı, ortalama ömründe bir çay kaşığının on ikide biri kadar bal üretebilmektedir. Bir bal arısı saatte ortalama 24 km hızla uçabilir. 

 

Peki bal arılarının kovanlarının mavi renkte olmasının nedeni nedir sizce? 

 

Bal arıları, mavi rengi ayırt edebilirler, kırmızı ve koyu gri renkleri siyah olarak algılarlar. 

 

Kovandaki bir peteğin içini doldurabilmek için yüz milyondan fazla çiçeğin özünü emerler. Bu işlemi gerçekleştirirken 90 ile 100 bin km boyunca kanat çırparlar. 

 

Arılarda dişi ve erkek arı kavramı hayli kafa karıştıran konuların başında gelir. Çünkü eşey kromozomları olan XX dişi ve  XY’yi erkek olarak tanımlamak tam anlamıyla doğru değildir. 

 

Çiftleşme dansı ile en yükseğe çıkabilen kraliçe arı, mayoz bölünme ile yumurta hücresini oluşturur. Bu yumurta hücresi döllenmezse, erkek arı meydana gelir. Döllenme sonrası oluşan dişi arılar kısır ise; işçi arıları, kısır değil ve arı sütü ile beslenmiş ise; yeni bir kraliçe arıyı meydana getirirler. Eğer yeni bir kraliçe arı meydana gelirse kovanın liderliği için ölümcül bir taht yarışı kavgası başlar. 

 

Arıların bal elde edebilmeleri için bitki çiçeklerini ve ağaç salgılarını dolaşmaları gerekir. Bir arının bir kilogram bal elde edebilmesi için beş milyondan fazla bitkinin özünü toplaması gerekir. 

 

Ve en önemlisi arılar, bitkilerin tozlaşma evresinde de çok büyük role sahiptirler. Kovana bitki özü getirebilmek için gezdikleri çiçeklerden polen toplarken bu bitkilerin tozlaşmasını ve doğadaki hayatın devamlılığını da sağlamış olurlar. Bu sayede Dünya ve üzerinde yaşayan canlılar hayatlarına düzenli bir şekilde devam edebilirler. 

 

Arılar varsa yarınlarımız da vardır…