EVCİL HAYVAN BESLEMENİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİ

EVCİL HAYVAN BESLEMENİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİ

 

Özgüveni Geliştirir

Hayvan beslemek, çocuğun kendi kararlarını kendisinin vermesini sağlıyor. Böylelikle, çocukların birey olabilme hissi ve becerileri de artıyor.

 

Aile İlişkilerini Güçlendirir
Evde bir evcil hayvan olması, çocukların ailesi ile geçirdiği zamanı da artırıyor. Aile içi iletişimin gelişmesine katkı sağlayan bu durum aynı zamanda aile birliğinin de güçlenmesini sağlıyor. Evcil hayvanlar, kardeşler arasındaki ilişkileri de olumlu yönde etkiliyor. Çocukların ortak bir ilgi alanı olması, işbirliği yapmalarını ve daha paylaşımcı olmalarını sağlıyor. Bu durum aynı zamanda kardeşler arasındaki bağı da artırıyor. Kardeşlik bağları güçlenen çocuklar, birlikte vakit geçirdikleri ve paylaşımda bulundukları kardeşlerini daha yakından tanımaya başlıyor.

 

Paylaşmayı Öğrenir

Kedisi, köpeği ile arasında kurduğu özel bağ sayesinde çocuk; gerçek anlamda arkadaşlığın, karşılıksız sevginin ve paylaşmanın ne olduğunu bu sevimli arkadaşı sayesinde keşfediyor ve büyüdüğünde daha mutlu bir birey olarak hayatına devam ediyor.

 

Evcil Hayvanlar Çocukların Sorumluluk Duygusu Kazanmasına Yardım Eder

Evinizde bir hayvan besliyorsanız çocuğunuza hayvanınızla ilgili, yaşına ve becerilerine uygun sorumluluklar vermelisiniz. Bir hayvanı düzenli olarak besleyen, gezdiren, temizleyen, bunları kendi görevi olarak gören bir çocuğun başka konulardaki sorumluluk duygusu da gelişir.

Kedisinin ve köpeğinin mama saati ile ilgilenen, köpeğini sık sık dışarıya gezmeye çıkaran çocuğunuz, küçük yaşlarda sorumluluk duygusu kazanmaya başlıyor. En yakın dostunun mutlu olması için elinden geleni yaptıkça ve yaptıklarının sevgi olarak geri döndüğünü izledikçe hiçbir şeyin boşa olmadığını, sevginin ve sorumluluğunun her kapıyı açtığını gözlemleyerek büyüyor.


Empati Yeteneği Geliştirir

Evcil hayvanı ile oyun oynayarak vakit geçiren çocuğunuzun yavaş yavaş empati yeteneği de gelişmeye başlıyor. Başka bir canlının ihtiyaçlarını da anlamayı gerektirdiği için çocukların empati becerisi kazanmasına yardımcı olur. Çocuğunuz onun acıktığını, üşüdüğünü, sıkıldığını anlar ve ihtiyaçlarını gidermek ister. Başka bir canlının varlığını önemsemeyi öğrenir.

 

Zihinsel Gelişimi Hızlanır

Hayvanların görünüşleri, renkleri, vücut yapıları, çocukların ilgisini çekerek onların algılama yeteneğini geliştirir. Henüz konuşmaya başlamamış bir bebek bile, etrafındaki bir hayvanla yakınlık kurabilmek için birtakım sesler çıkarmaya çalışır. Konuşmayı öğrenmiş bir çocuk da kusursuz bir dinleyici olan ve kendisini yargılamayan evcil bir hayvanla içinden geldiği gibi, rahatça konuşur. Bu yüzden bir ev hayvanıyla beraber büyümek çocukların sözel gelişimini olumlu etkiler.