HAYVANLARDA ŞAMPUAN SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?

HAYVANLARDA ŞAMPUAN SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?

   Bir evcil hayvan edinmek evlat edinmeye eşdeğer sorumluluklar gerektirmektedir. Edindiğimiz hayvan dostumuzun bakımı ve temizliğini düzenli yapmak hem dostumuzun hem de aynı ortamı paylaştığı bizlerin sağlığı açısından oldukça önem  taşımaktadır. Hayvanların temizliğini yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır.

Öncelikle bilmemiz gereken hayvanların deri yapılarının biz insanlardan çok farklı olduğudur. Şampuan seçerken hayvanın tüy yapısı, yaşı, tüy rengi, deri yapısı şampuan seçiminde önemli faktörlerden birkaçıdır. Hayvanın temizliğini yaparken doğru PH içeren şampuanlarla yıkamak deri sağlığı açısından büyük önem taşır. Eğer uygun PH içerikli şampuanlarla yıkanmazsa bu derinin yağ dengesinin bozulmasına, deride kuruluk ve döküntüye sebep olmakla birlikte dolaylı olarak deri döküntüsüne ve kuruluk nedeniyle kaşıntı ve tahrişe neden olabilmektedir. Hayvanları yıkarken önemli püf noktalarından biri de hayvanın yaşıdır. 8 haftalıktan küçük hayvanların yıkanması çok önerilmez. Bu önemli noktalar göz önünde bulundurulduğunda geriye doğru içerikli şampuan seçimini yapmak kalıyor.

Peki bu seçim nasıl olmalı?

Şampuan seçimini yaparken kendi kişisel tercihlerimizin yanında dostumuzun özelliklerini göz önüne alarak seçim yapmalıyız. Örneğin yavru köpeğimize, küçük hayvanlar için olan  (puppy) şampuanları kullanabiliriz. Tüy yapısı kalın ve kıvırcık yapılı olan hayvanlarda tüyleri yumuşatıcı özellikli olanları (curly), tüy rengi beyaz olanları özel beyazlatıcı pigment içerikli şampuanlar (White), rengi siyah ve kahverengi olan hayvanlar için özel pigmentler içeren (black) şampuan kullanılabilir. Tedaviye yardımcı içerikli, yara dokusunun iyileşmesine yardımcı, kaşıntı giderici etkisi olan (climbopet, tricobor) şampuanların yanı sıra kozmetik açıdan tercih edilen koku etkisi uzun süreli olan ürünler(fresh) tercih edilebilir. Kedi ve köpeklerin temizliği evde yapılacaksa tüylerinin diplerine ve derisine temas etmesi sağlanmalıdır, bunun için özel taraklar ile taranarak şampuanın nüfuz etmesi sağlanmalıdır. Hayvanlar yıkanmadan önce ve yıkandıktan sonra mutlaka taranmalıdır. Kedi ve köpeklerin temizliği için çoğunlukla sıvı şampuanlar tercih edilirken, seyahat durumlarında ya da kış aylarında yıkamanın mümkün olmadığı durumlarda köpük şampuan (dry foam) veya kuru şampuan (pet dust dry powder) kullanılabilir. Bu ürünler uygulaması oldukça kolay ürünler olup patili dostlarımızın sağlıklı temizliği için oldukça kolaylık sağlar.