Kafes Kuşlarında Tüy Yolma Sorunuyla Nasıl Başa Çıkılır?

 

Tüy yolma, evcil kuşlarda çok yaygın bir davranış bozukluğudur ve birçok faktörden kaynaklanabilir. Bu durum birçok kuş sahibini endişelendirebilir. Kuşlar için büyük bir sorundur ve birçok nedenden ortaya çıkabildiği için tedavisi zordur. 

 

Yapmanız gereken ilk şey, kuşunuzun gerçekten tüy yolma sergileyip sergilemediğini belirlemektir. Kuşunuzun tüy parçaları eksikse ve tüylerini yoluyor gibi görünüyorsa, bu endişe nedenidir. Tüy yolma, daha ciddi bir hastalığın veya davranışsal bir sorunun belirtisi olabilir. Her iki durumda da, nedeni bulmanız ve düzeltmeniz önemlidir. Kuşunuzun sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, olası tedaviler hakkında veterinerinizle konuşmalısınız. 

 

Nedenler:  

Tüy yolmanın doğrudan nedeni strestir. Ne yazık ki, bu stres, bazıları çok ciddi olabilen birtakım sorundan kaynaklanıyor olabilir. İşte baskın nedenler: 

 

Hastalık: Viral ve bakteriyelden kansere, endokrin hastalıklarına ve vitamin eksikliklerine kadar her türlü hastalık tüy yolmanın altında yatan bir neden olabilir. Bu nedenle, bir veteriner tarafından muayene edilmesi önemlidir. 

 

Kuşlar ağrı hissettiklerinde, ağrıyı hissettikleri bölgeyi koparmak veya çiğnemek suretiyle genellikle uygun olmayan bir şekilde bununla baş ederler. Bu ağrı, hastalıktan yaralanmaya hatta  kronik bir duruma kadar hemen hemen her şeyin sonucu olabilir. 

 

Davranışsal: Can sıkıntısı, yalnızlık veya dikkat eksikliği genellikle tüy yolmaya yol açar. Kuşunuz kafesinde yalnız yaşıyorsa, bu bir neden olabilir. 

 

Yaşam alanı: Kuşunuzun yaşadığı yer tüy yolmasının nedeni olabilir. Bu davranışa yol açabilecek faktörler ise doğal ışık ve nem eksikliği, çok küçük veya aşırı kalabalık bir kafestir. 

 

Beslenme: Tüy yolmanın en yaygın nedenlerinden biri olan beslenmenin kuşunuzun sağlığı üzerinde önemli etkileri vardır. Tek boyutlu bir diyet sağlıksızdır ve tüy yolmaya neden olabilir.  

 

Alerjiler: Tıpkı insanlar gibi, kuşlar da tüy yolmaya neden olan alerjilerden muzdarip olabilir. Kuşların genellikle alerjisi olan bazı yiyecekler buğday, mısır ve pirinçtir.  

 

Toksinler: Ev ortamı, vahşi doğadan farklı olarak kuşunuza yabancı bazı maddeler içerir. Çeşitli malzemeleri çiğnemek ağır metal zehirlenmesine yol açabilir ve kuşunuz ayrıca yemek dumanı ve sigara dumanından da zarar görebilir. 

  

Tedaviler 

 

Tüy yolmayı tedavi etmek için, öncelikle bu davranışın nedeninin ne olduğunu belirlemeniz gerekir. Kuşunuza tasma takmak sadece yolmayı durdurur ve altta yatan nedenleri tedavi etmez. Veterinerinize danışmak, olası nedenleri daraltmanıza yardımcı olacaktır.  

 

Tedavi için bazı fikirler:  

 

- Kuşunuzun sıkıldığından şüpheleniyorsanız, onu beslerken, ona yemek verme şeklinizi değiştirmeyi deneyin. Yemek verirken her zamankinden daha farklı bir şekilde besleyin. 

 

- Kafesini bol ışıklı bir yere taşımayı deneyin ve nemi artırın. Kuşunuzun kafesini daha büyük bir kafesle de değiştirebilirsiniz.  

 

- Ona az tohum, daha fazla sebze vererek kuşunuzun beslenmesini değiştirin. 

 

- Kuşunuzun kafesinin mutfağa veya sigara dumanına yakın olmadığından emin olun.