Kedi Hunileri ( Elizabeth Yakası ) Neden Takılır?

Kafasına huni takılmış bir kedi gördüğünüzde size komik gelebilir, gülebilirsiniz. Bu huni benzeri plastiğe verilen isim ise daha da şaşırtıcıdır:
 
'Elizabeth Yakası'

 

Bilinçli yapılan bu davranışın nedenleri vardır. İlki; ameliyatlı hayvanın o bölgesini dişlemesini ve ısırmasını önlemektir. Bir diğeri ise; ense köküne ektoparaziter ilaç damlatılan kedinin ilacı yalayarak zehirlenmesini engellemek ve patileriyle ilacı dağıtarak etkisinin azaltılmamasını sağlamaktır.

 

Plastik yakalığı kedinizin üzerinde tutabilmek çok önemlidir, özellikle de geceleri yalnız kaldıkları zamanlarda. İlk takıldığı zamanlarda kediniz bu plastik aparatı takmak istemeyebilir. Üzülmeyin. Kısa süre içinde onu takmaya alışacaktır. Kedinizin beslenmesine engel oluyorsa eğer, bir süre için çıkarılıp sonrasında hemen takılmalıdır. Temiz tutulmalı ve kediniz yemek yediğinde içine dökülen yiyecek artıklarının temizlenmesi gereklidir.

 

Ense damlalarının pire ve kene sıklığına bağlı uygulama periyodu değişirken, deri üzerine doğrudan topikal olarak uygulanır ve kana geçmesi sağlanır. 24 saat içerisinde damlanın etki etmesi beklenir. Bir kaç gün içerisinde kedinizin üzerinde siyah kum benzeri pireler görmeniz mümkündür. Telaş yapmanıza gerek yoktur. Bunlar pire değil, pire dışkılarıdır. Tarayarak bu yapılardan kurtulmanız mümkündür. Damla damlatıldıktan sonra, kedinizi pirelerden korumanız gerekecektir. Çünkü sizin damlattığınız bu damla, kedide mevcut olan pireler için yok edicidir. Dışarıdan gelebilecek pireler için koruyucu özelliği yok denecek kadar azdır.

 

Hayvanlarımızdaki pireler için bakıcılarını tedirgin eden akla takılan başka sorular da mevcuttur.

Mesela bu pireler bize bulaşır mı sorusunu sormaktan kendimizi alıkoyamayız.

Cevap ise hayırdır.

Kedi köpek piresi genelde insanlara gelmez, saklanabilecekleri tüylü, sıcak, kanlı canlı sevimli dostlarınız varken hiç biri sizi tercih etmez. Deri yüzeyimiz onların yaşaması ve tutunması için uygun değildir.

Bize bulaşma, tutunma ihtimallerini ortadan kaldırdığımıza göre şimdi de evimize bulaşır mı sorusunu kendimize sorarız.

Burada net bir şekilde hayır demek ne yazık ki mümkün olmaz.

Evinizde az sayıda evcil hayvan besliyorsanız ve bakımlarını zamanında yaptırıyorsanız korkmanıza gerek yoktur. Hijyen koşullarının bulunmadığı ortamlarda bulaş riski de artar.

 

Peki, bu ilaçlar hayvanıma zarar verir mi?

 

Veteriner hekiminizin; evcil hayvanınızın sağlık durumuna, kilosu ve özel ihtiyaçlarına uygun olarak belirleyip kullandığı damlalar tamamen güvenlidir. İç-dış parazit damla ve ilaçlarınızı her zaman Veteriner Kliniklerinden almaya özen göstermeliyiz. Pet shoplardan alınan damlalar güvenli olmadığı gibi, böyle bir satış yapmaları da yasaktır. Yanlış içerik, evcil dostunuzun zehirlenmesi ve hatta ölmesine sebep olabilir.