Kedi ve Köpekler için Zararlı Yiyecekler

Ton Balığı
 
Kedinizin bayıla bayıla yediği ton balığını kedilerinize vermeyin. Ton balığı besin değeri açısından yeterli olamayacağı gibi, fazla tüketilmesi de civa zehirlenmesine sebep olabilir.
 
Soğan-Sarımsak
 
Kedinizin ve köpeğinizin asla yememesi gereken besinler arasında bu iki besin de var. Soğan, kedinin kan hücrelerini parçalayabilir ve kansızlığa yol açar. Ayrıca soğan ve sarımsak
kedide mide ve bağırsak hastalıklarına yol açar. Soğan ve sarımsak kedilere ve köpeklere zararlı sebzeler arasında başta gelir. Köpekler soğanı yediklerinde belirtileri 3-4 gün içerisinde görülebilir. Yani fark edildiğinde çok geç olabilir.
 
Süt ve Süt Ürünleri
 
Sahipsiz yavru kedi veya köpekler, bulunduklarında ilk yapılan şey; onlara süt vermek oluyor. Ancak bu oldukça yanlış bir seçim. Çünkü kedi ve köpeklerin mideleri sütün içindeki laktozu sindirmekte oldukça zorlanmakta ve bu durum kedi ve köpeklerde ishale sebep olmaktadır.
 
Üzüm ve Kuru Üzüm
 
Üzüm ve kuru üzüm miktarı ne kadar olursa olsun yiyen kedide böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkabilir. Bu nedenle kedilere asla üzüm yedirilmemelidir.
 
Kafein
 
Kediler için kafein ölümcül sonuçlara yol açacak bir maddedir ve kafein zehirlenmesinin kediler için panzehiri yoktur. Dolayısıyla kahve, kakao, çikolata ve çay kedi için zararlıdır. Buna ek olarak bazı soğuk algınlığı ilaçlarında ve ağrı kesicilerde de kafein bulunacağından dikkatli olmanız gerekir. Kedi kahve içmemelidir.
 
Çikolata
 
Biz insanlar olarak yediğimizde bizi oldukça mutlu eden çikolata, kedi ve köpeklere içeriğinde bulunan kafein ve teobramin nedeniyle ölümcül etki yaratabilir.
 
Çiğ Yumurta, Çiğ Et ve Balık
 
Kedi ve köpeklere bu tarz besinler verilirken mutlaka pişirerek vermek gerekir. Çünkü bu tarz besinlerin çiğ olarak verilmesi “E.coli” ve “salmonella” gibi zararlı bakterilerin alınmasına ve bu sebeple zehirlenmelerine neden olur.
 
Karaciğer
 
Kedinize ve köpeğinize az miktarda olmak kaydıyla karaciğer verebilirsiniz. Ancak fazla miktarda tüketilmesi A vitamini zehirlenmesine yol açabilir. Bu da ciddi ölümcül riskler doğurur. Bunun yanında yine insanlar için de zararlı olan yağlı yiyecekler; tuz, alkol, tütün, şeker, hayvanlar için de oldukça zararlıdır. İnsanlar için kullanılan, demir içerikli vitamin hapları gibi bazı ilaçların da kedi ve köpeklerde çok ciddi sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.