Kediler ve Tüy Topakları

Kediler gün içerisinde kendilerini temizlemek için bolca mesai harcamaktadır. Dillerinin özel yapısı sayesinde dökülen ve dökülmek üzere olan tüylerini cilt üzerin uzaklaştırırlar. Bu işlem esnasında da tüylerini yutarlar.

 

Tüy topağı oluşumu uzun tüylü kedilerde daha sık karşılaşılan bir durum olmasına rağmen kısa tüylü kedilerde de meydana gelmektedir.

 

Yutulan tüylerin büyük çoğunluğu sindirim sistemi yolu ile atılır. Atılamayan tüyler ise midede tüy topağı oluşturur. Midedeki tüy topakları genellikle kusma yolu ile atılır. Tüy topağının sindirim kanalı ya da kusma yolu ile atılamaması halinde mide ve bağırsaklarda tıkanma meydana gelebilir.

 

Kedilerde tüy topağının kusma haricindeki belirtileri iştah kaybı, halsizlik, ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları olabilir.

 

Kedilerin tüy topağı kusması normal bir durumdur fakat biz kedi sahipleri için endişe vericidir. Kedinizin öksürme, öğürme gibi hareketler yapması tüy yumağı kusacağının göstergesidir. Kedinizin öğürmesi ya da öksürmesine rağmen kusmuyorsa bu zorlandığının göstergesidir ve vakit kaybetmeden veteriner hekime danışılmalıdır.

 

Endişe verici kusma hareketini önlemek ve yutulan tüylerin sağlıklı biçimde sindirim sisteminden atılmasını desteklemek amacıyla kedi sahipleri tarafından malt ve yağ içeren macunlar kullanılmaktadır. Fermacat içerdiği malt ekstraktı, bitkisel yağlar ve diğer bileşenler sayesinde tüylerin topak haline gelmeden sindirim yolu ile atılmasını kolaylaştırmaktadır. Fermacat aynı zamanda içerdiği lesitin sayesinde tüy topaklarını bağlayan yağı emülsifiye ederek kusmak yerine sindirim kanalı ile atılmasını kolaylaştırır.

 

Tüy topağı oluşumunu önlenmesindeki en önemli adımın kedinin tüylerinin daha az dökülmesini sağlamak olduğunu unutmamalıyız. Cilt sorunu ya da herhangi bir nedenle huzursuzluk yaşayan kediler normalden fazla tüy dökerler ve tüy topağı oluşumu daha sık gözlemlenebilir. Bu tarz durumlarda tedavileri aksatılmamalıdır. Kaliteli yem kullanımı, özellikle B vitamini ve malt macunu kullanımı, parazit tedavilerinin aksatılmaması çok önemlidir. Kedileri sık sık taramak da kan akışının hızlanmasını sağlayarak hem tüylerinin sağlıklı olmasına, hem de dökülen tüyleri onlar yutmadan uzaklaştırmamıza yardımcı olur.

 

Biyoteknik, vitamin katkıları ve Fermacat Malt Macunu yardımı ile tüylü dostlarınızın tüy topağı ile mücadelesinde her zaman yanınızdadır.