KÖPEĞİNİZ İÇİN BAHÇENİN TEHLİKELERİ

  1. Bahçe Aletleri

Bahçe aletleri çocuklar için tehlikeli olabileceğinden onların bu aletlere dokunmamalarına özen gösterilir. Ancak bazen bu aletler köpeğiniz için eğlenceli oyuncaklar olarak algılanabilir. Aynı hassasiyeti köpeğiniz için de göstermeniz gerekir. Aksi taktirde veteriner hekimler kendilerini; tırmık, makas veya budama makası ile yaralamış köpekleri tedavi ederken bulabilirler.

 

  1. Temizlik Ürünleri: Bir Zehirlenme Kaynağı

Yaz aylarında bahçenizi korumak için çok sayıda ürün kullanacaksınız: kovucular, gübreler, yabani ot öldürücüler, böcek ilaçları. Bu zehirli ürünler hem çevreyi hem de köpeğinizi zehirler. Onları solumayı veya yalamayı düşünebilirler. Ayrıca, şişeleri bulurlarsa onlarla oynamak cazip bir oyun haline gelebilir. Sızıntı olması halinde yutmaları gibi bir durum söz konusu olursa da bu tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilir. Onları ortalıkta bırakmayın ve köpeğinizin açamayacağı bir dolaba koyun. Atıklarınızı çevre ve canlılar için tehdit oluşturmayacak şekilde, su kaynaklarından uzak yerlere, önerilen şekilde atın. Eğer bu maddelere uzun süreli maruz kalırsa köpeğinizi yedirmeyin, içirmeyin ve asla kusturmaya çalışmayın. Hemen en yakın veteriner hekime başvurun. Sizlerin zehirlenme durumlarında ulusal zehir danışma merkezi (UZEM) ‘nin 114 No’lu telefonunu arayın.

 

  1. Zehirli Bitkiler: Kolayca Sindirilebilir

Köpeğiniz canı sıkıldığında, çiçeklerinizle ve bitkilerinizle oynamak isteyebilir. Ancak bu durum bahçenizin zarar görmesine neden olurken bir yandan da köpeğinizin zehirlenmesine neden olabilir. Köpeğiniz için zararlı bu bitkiler; Kuşkonmaz, Mısır Bitkisi, Difenbahya, Fil Kulağı, Zambaklar, Zambakgiller, Tavşan Kulağı, Cordatum, Sarısabır, Atos Sarmaşığı, Süs Yoncası, Lale ve Sümbül. Bu sebeple köpeğinizi mutlaka gözlem altında tutmalısınız. Bu bitkileri yediğinden şüphe duyarsanız, hayvanınıza herhangi bir şey yedirip içirmeyin. En kısa sürede bir veteriner hekime ulaştırın. Tehlikelerin her yerde olduğunu unutmayın.

 

  1. Böcek Isırıkları: Keskin Bir Ağrı

İlkbahardan yaza kadar, bahçede uçan veya sokan böcek popülasyonlarıyla karşılaşmanız olasıdır. Arılar, yaban arıları, eşek arıları, sivrisinekler, tatarcıklar veya kese tırtılları (çok zehirli kıllarla kaplı) köpeğinizin yakınlarında olup onunla temas edebilir. Derisi, pençeleri veya mukoza zarları (gözler veya ağız) ile temasları şiddetli kaşıntı veya şiddetli alerjileri tetikleyebilir. Bunları önlemek için mutlaka dış parazit damlalarını önerilen şekilde ve düzenli olarak yaptırın.

 

  1. Su Noktaları: Yüzme Havuzu, Bahçe Havuzu

Hava sıcaksa, köpeğiniz muhtemelen serinlemek için havuzunuza veya göletinize dalmak isteyecektir. Havuzunuzu güvence altına almanız yasalarca zorunlu olsa da köpeğinizi gözlem altında tutmanız gerekir. Köpeğinizin dalış yapmasını önlemek için battaniye, kepenk veya muşamba koyarak bu tarz tehlikeli durumların oluşmasını engellemelisiniz. Özellikle yavru köpeklerde boğulma riski yüksektir.