Vegan Ürün & Cruelty Free Ürün Nedir? Aralarındaki Fark Nedir?

 

Son zamanlarda çok fazla gündemde olan ve artık daha da bilinçlendiğimiz ‘’ Cruelty Free & Vegan Ürünler ‘’ birbirine çokça benzeyip karıştırılabilen başlıklardır. Aslında farklı olan iki durumdur. Taleplerin artmasıyla hayatımızda daha çok yer edinen bu iki kavram aslında birçok önemli detayı da bünyelerinde barındırıyor.  

 

  Vegan Ürün Nedir? 

Vegan ürün hiçbir şekilde içeriğinde hayvansal madde ya da dolaylı yoldan hayvandan üretilen bileşim ( süt , bal , yumurta vs. ) içermeyen ürünlere denir. Vegan ürünler genel olarak bulunması zor ya da pahalı ürün kategorisinde karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi de hayatımızın her yerinde hayvansal kaynaklı bileşim bulunmasıdır. 

İçerik kısmına bakarak ürünlerin vegan olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer herhangi bir hayvansal bileşik görüyorsak o ürünü vegan olarak kabul edemeyiz. 

- Keratin (Vegan vurgusu yoksa hayvan kaynaklıdır.) 

- Vitamin D3 (Cholecalciferol) 

- Gliserin (Glycerin 

- Allantoin

- Cetyl Alcohol

- Hyalüronik Asit (Hyaluronic Acid)

- Biotin

- Lanolin (E913) (Vegan vurgusu yoksa hayvan kaynaklıdır.)

- Skualen (Squalene)

- Laktik Asit (Lactic Acid)

- Sentetik Balmumu (Synthetic Beeswax)

- Stearic Acid

- Üre (Urea/Imidazolidinyl Urea) 

Üründe bu maddelerden birini gördüyseniz, hayvansal kaynaklı olup olmadıklarını öğrenmek için markayla iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca PETA’nın (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler) detaylı bir hayvansal içerik listesi de mevcut. Bu listeyi inceleyerek, yukarıda sıralanmayan diğer olası hayvansal kaynaklı maddeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz 

  

Cruelty Free Nedir? 

 

Zulümsüz diye söz edilen fakat asıl anlamı zulümsüzden daha farklı olan bir terimdir. Bir ürünün üretim sürecinin herhangi bir aşamasında hayvanlar üzerinde deney yapılmadığını, hayvanların hiçbir aşamada zulme uğramadığını ifade ediyorEğer cruelty free ürünler arıyorsak ürünlerin üstünde cruelty free yazısı ya da küçük bir tavşan logosu aramalısınız,  bu iki işareti de göremeyip tereddüt ediyorsanız PETA’nın sitesinden kontrol edebilirsiniz.  

 

   Cruelty Free Olan Vegan Mıdır? 

 

Cruelty free olan her şey vegan kategorisine girmez fakat vegan olan pek çok ürün cruelty free kategorisine girmekte. Vegan ürünler zaten hiçbir hayvansal ürün içermediğinden dolayı vegan üretim yapan markalar bunu genel olarak cruelty free şekilde üretiyorlar. Ayrıca Çin pazarına giren ürünler cruelty free kategorisinden uzaklaşıyor çünkü Çin pazarı genel olarak hayvanlar üzerinde test edişiyle meşhur bir pazardır. Yıllarca hayvan hakları savunucuları Çin’deki hayvan zulmüne son vermek için çabaladı ve son dönemde Çin cruelty free ürünleri pazarına sokma yasağını genişletme kararı aldı. Fakat hala birkaç kategori dışındaki ürünler cruelty free olamıyor. En kısa sürede bu kararın da düzeltilmesi bekleniyor. 

Kısacası cruelty free ürün sahibi olmak demek doğaya, gezegenimizi paylaştığımız yoldaşlarımız hayvanlarımıza saygımızı ifade etmek demektir aslında. Ekolojik dengeyi kendi çıkarlarımız için bozmamak en büyük görevlerimizden evet hayat bize birçok alanda hayvansal ürün sunuyor ve kullanıyoruz, fakat bunu en aza indirmek de bizim elimizde.  

Hayvanlarla birlikte barış içerisinde olduğumuz ve hiçbir canlının zarar görmemesi umuduyla...  

 

 www.leapingbunny.org 

 www.peta.org 

 www.crueltyfreekitty.com  

 www.logicalharmony.net 

Yukarıdaki linkler sayesinde daha detaylı bilgiler edinebilir, hangi markaların cruelty free olup olmadığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.